Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Даниел Митов се отказа от поста външен министър: Не бива да се превръщам в ябълката на раздора

Политика

Даниел Митов се отказа от поста външен министър: Не бива да се превръщам в ябълката на раздора

Даниел Митов се отказа от поста външен министър: Не бива да се превръщам в ябълката на раздора - Tribune.bg
Снимка:

Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента, затова оттеглям своето съгласие да заема поста външен министър, о0бяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

„В тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев. Сега може да му кажем: спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да са с вас“, заяви Даниел Митов пред медиите в парламента.

„Отговорността е на президента Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност. Г-н Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ“, каза още Даниел Митов.

Коментарът му идва след кратката среща между Румен Радев и Димитър Главчев днес на „Дондуков“ 2 по повод предложенията за промени в състава на Министерски съвет.

На излизане от сградата на президентството Главчев бе кратък: „Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава. Нямам новина за съобщаване. Докато президентът не издаде указа, старите министри си изпълняват задълженията“.

По-късно новината за оттеглянето беше потърдена от МС. 

„За съжаление съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя страна, действията на президента ме принуждават да оттегля така заявената си воля“, се казва в мотивите на Митов. Той отбеляза, че страната в момента има нужда от недвусмислена и ясна външнополитическа посока. „Дори и в рамките на служебен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е напълно разбираема, с оглед на обстоятелството, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и напълно видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна“, отбеляза Митов.

В писмото си Даниел Митов подчерта, че с отказа си да подпише указа за смяната на министъра на външните работи, президентът Радев от една страна нарушава новите разпоредби на Конституцията и от друга препотвърди проруската си външнополитическа ориентация. „От този момент нататакък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в рамките на служебния кабинет и за организацията на изборния процес в чужбина", завършва писмото си Митов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Даниел Митов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети